Reddingspoging Nijmeegs topijshockey: 'het is nu of nooit'

Nijmegen Wolves werkt hard aan een nieuw topijshockey team. De initiatiefnemers hebben 'niet de luxe om te wachten' tot de devils scherven zijn opgeruimd.

IJshockeyer Levi Houkes (links) met naast hem interim-voorzitter Ronny Orth en Orths ijshockeyende kleinzoon Milan in het nieuwe shirt van Wolves. © David van Haren


Wolves is de nieuwste club van Nijmegen. De akte voor de stichting die een nieuwe topijshockey ploeg wil neerzetten, is onlangs bij de notaris gepasseerd. En ja, dat is slechts enkele maanden na het faillisement van de stichting achter voorganger Nijmegen Devils. En ja , onder meer seizoenkaarthouders en sponsors zijn door dat failisement flink wat geld kwijtgeraakt. Interim-voorzitter Ronny Orth en speler Levi Houkes draaien daar niet omheen. Ze begrijpen dat er ook kritiek is op hun reddingspoging voor het Nijmeegse topijshockey. Orth: ,,Maar wij beginnen met onze stichting op nul. Hebben dus geen geld in kas om gratis kaartjes weg te geven. De fans weten waar ze moeten zijn. Dat is niet bij ons, maar bij de curator.”


Verschrikkelijk

Houkes: ,,We hebben niet de luxe om te wachten. Het is nu of nooit. Anders wordt er waarschijnlijk nooit meer topijshockey gespeeld in Nijmegen. Dat zou verschrikkelijk zijn, want de stad is een ijshockeybolwerk. Als er geen topteam is, dan hebben de kleintjes ook geen voorbeelden meer.”

Orth: ,,Er zijn in Nijmegen kinderen die hun kamer vol hebben hangen met shirts en sjaaltjes van Devils. Die hebben niet Messi of Ronaldo als grote voorbeeld, maar hebben een shirt met de naam ‘Houkes’ erop. Dat zijn de tekenen dat ijshockey diep in het dna van Nijmegenaren zit.”

Orth en Houkes zijn enthousiast. Willen al komend seizoen op het hoogste niveau actief zijn. Maar dat is geen sinecure. Er moeten in korte tijd veel hobbels worden overwonnen. Zorgen voor continuïteit is het grootste vraagstuk. Al is het alleen al om de gemeente Nijmegen - waarmee Wolves gesprekken voert - mee te krijgen.

Als verhuurder van ijsbaan Triavium is dat de partij die Wolves hoe dan ook nodig heeft om ‘ijstijd’ te krijgen. Houkes: ,,We hebben plannen voor een topsportklas, waarin talentjes voordat ze naar school gaan training krijgen. Daarnaast willen we de scholen langs om meer bekendheid te geven aan ijshockey.”

Als er geen topteam is, dan hebben de kinderen ook geen voorbeel­den


Als er geen topteam is, dan hebben de kinderen ook geen voorbeel­den

Levi Houkes


Waalbrug

Orth: ,,Levi heeft zijn hart verpand aan Nijmegen en dat draagt hij ook uit. Als hij de bokaal voor de waardevolste speler van Nederland (in januari, GD) in ontvangst neemt, zorgt hij dat de bijbehorende video met de Waalbrug op de achtergrond wordt opgenomen. Onderschat niet hoeveel mensen in Nederland zo’n video zien.”

Orth en Houkes zijn optimistisch over hun slagingskans, omdat sponsors volgens hen nog steeds potentie zien in het ijshockey. Er zijn al deals gesloten met bedrijven waarvan de naam straks op shirt of broek prijkt en er wordt, zeggen ze, onderhandeld met een grote vis. Houkes: ,,Het is de bedoeling dat ik in september op het ijs sta als speler, hier in Nijmegen wel te verstaan.”


Geen luxe

Dan heeft de aanvaller wél medespelers en een trainer nodig. Orth: ,,We doen het stap voor stap. Nu we officieel een stichting zijn, kunnen we de documenten aanleveren bij de ijshockeybond. We hebben positieve gesprekken gehad. Als de bond ons toelaat, kunnen we een selectie met trainer samenstellen. Met hen worden duidelijke afspraken gemaakt, in het eerste seizoen kunnen we ons weinig luxe permitteren.”

Wolves is ook nog in overleg met Devils. De stichting achter het Nijmeegse topijshockey mag dan door een te grote schuldenlast in januari failliet zijn gegaan, dat geldt niet voor de clúb Devils, waar onder meer jeugdteams onder vallen.

Houkes: ,,Maar we hebben in elk geval een stip aan de horizon. Over drie of vier jaar moet er een betaalde directeur zijn die zich de hele week bezighoudt met de club. Ik heb bij Tilburg Trappers gespeeld, daar is dat al de normale gang van zaken.”


Curator nog bezig met faillissement

In januari ging Noviomagus, de stichting die verantwoordelijk was voor het eerste team van Nijmegen Devils, failliet. Het toenmalige bestuur kampte met hoge schulden die in het verleden waren opgebouwd. De financiële problemen werden te groot toen corona de ijshockeycompetitie bijna een jaar platlegde en een penningmeester, die in het verleden actief was geweest voor Devils, door een rechter werd veroordeeld wegens malversaties.

In januari ging een werkgroep van onder anderen sponsors, fans en aanvoerder Levi Houkes direct aan de slag met een reddingspoging om topijshockey voor Nijmegen te behouden. Curator Christiaan Donners, die nog bezig is met het faillissement van Noviomagus, zei toen al dat het die mensen - die geen banden hadden met Noviomagus - volkomen vrijstaat om te beginnen een nieuwe stichting.

Nijmegen werd tien keer landskampioen. Het laatste wapenfeit is de verloren bekerfinale van januari 2020.


Nijmegenaar Levi Houkes met het shirt van Wolves. In januari werd hij als speler van Devils nog uitgeroepen tot de meest waardevolle ijshockeyer van Nederland. © David van Haren

(bron: https://www.gelderlander.nl/. Guus Damen 24/04/2021)


212 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Dankwoord